SPOMINSKO OBELEŽJE NA BRNIKU

 

avtorja: Milan in Boštjan Žepič, u.d.i.a.
lokacija: Letališče Jožeta Pučnika, Brnik
2011

 

naročilo: direktno naročilo na osnovi idejne zasnove

 

tip objekta: spominsko obeležje

investitor: PVD SEVER Gorenjska, OZVVS Kranj
konstrukcija: betonski temelji, naravni kamen – granit, nerjaveče jeklo
projektna dokumentacija: PZI, izvedba v okviru inženiringa

 

Spominsko obeležje dogodkov osamosvojitvene vojne za Slovenijo je locirano v zelenico pred policijsko postajo v sklopu kompleksa letališča. Lokacija upošteva predvideno kompleksno rešitev letališča in s tem prometnega režima, tako da se nahaja na eni bolj markantnih točk ob bodoči glavni komunikaciji znotraj kompleksa, s čimer mu je zagotovljena ustrezna pojavnost.

 

Obeležje je zasnovano v obliki ploščadi, iz katere se dvigajo kamniti bloki, v njihovi sredini pa je lociran steber iz cevi iz nerjaveče pločevine, ki se na vrhu razširi v cvet. Ploščad simbolično predstavlja območje letališča, z različno strukturo obdelave je prikazana letališka steza. Trije kamniti bloki predstavljajo branilce, to je teritorialno obrambo, policijo in civilno sfero. Iz njihovih dejanj zraste steber, simbol svobodne slovenske države, ki se na vrhu razpre v cvet, s čimer pokažemo, da je cilj dosežen. Znotraj cveta se lahko pojavi grb Republike Slovenije, ki simbolizira dosežen rezultat. Višina je ustrezno prilagojena sosednjim objektom in pogledom, ki se odpirajo tekom gibanja po kompleksu letališča. Agresorja simbolizirajo manjši kamniti bloki, postavljeni v zelenico. Že sama velikost blokov nakazuje na njegov poraz. Na vsakega od kamnitih blokov se namestijo simboli in sporočila bodočim obiskovalcem spomenika. Tako tlakovana ploščad kot kamniti bloki so iz slovenkega granita – tonalita. Bloki so polirani, struktura tlaka pa različna, da dosežemo željeni efekt, to je simbolni prikaz območja letališča. Kovinski del je iz nerjavečega jekla – inoxa. Površina je finalno brušena.

 

Območje okrog obeležja je urejeno v obliki urejene trate, proti parkirišču pa zasajeno z nižjimi grmovnicami kot primerno kuliso obeležju. Ob obeležju so na primerni oddaljenosti predvideni drogovi za zastave, nižji od obeležja, da ne zakrijejo njegove simbolne vrednosti.